Το 1ο Δημόσιο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο (Δημοτικό) της Ερμούπολης, χτίστηκε το 1828. Το 1ο Μητρώο μαθητών που σώζεται, είναι το 1857.
Το σχολείο στεγαζόταν στον ίδιο χώρο που είναι μέχρι και σήμερα το 1ο Δημοτικό. Δεν γνωρίζουμε στοιχεία για την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου . Διακρινόταν σε Θηλέων και Αρρένων, με ξεχωριστή είσοδο για το κάθε σχολείο. Στο πίσω μέρος στεγαζόταν το Ελληνικό Σχολείο (έτος ίδρυσης 1829) με τρεις τάξεις, που προετοίμαζε τους μαθητές του Αλληλοδιδακτικού για το Γυμνάσιο.
Το σημερινό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου κτίστηκε το 1931, “επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου” όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, εντοιχισμένη επιγραφή στην είσοδο του σχολείου επί της οδού Καραολή & Δημητρίου.
Στην αυλή του σχολείου είναι χτισμένο και το Δημόσιο Ρολόι.
Τον Μάιο του 1861 ο δικηγόρος και βουλευτής Κωνσταντίνος Π. Πλατής πρόσφερε στον Δήμο μια μεγάλη δωρεά και συγχρόνως ανέλαβε τα έξοδα που σύμφωνα με τα γραφόμενα στις εφημερίδες της εποχής ανερχόταν περίπου στις 16.000 με 18.000 δρχ. Ο μηχανισμός του, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός, κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ρολόι από τον Γερμανό ωρολογοποιό Mannharell στο Μόναχο. Για την εγκατάστασή του χρειάστηκε να έρθει κλιμάκιο από την Γερμανία με εξειδικευμένους τεχνίτες. Ο πύργος ήτανε αρκετά υψηλός για να φαίνεται το ρολόι από μακριά, αλλά και για να κρέμονται τα βαρίδια που έδιναν την κίνηση στους δείκτες και στα σήμαντρα. Χτυπούσε μια φορά για το 1 τέταρτο, 2 φορές για τα δύο τέταρτα, 3 φορές για τα τρία τέταρτα, ενώ τις ώρες χτυπούσε κανονικά. Ο ήχος του ήταν γλυκός διακριτικός αλλά απίστευτα δυνατός. Ακουγόταν σχεδόν σε όλη την Ερμούπολη. Δυστυχώς ο μηχανισμός αυτός χάθηκε όταν βομβαρδίστηκε το ρολόι στην κατοχή. Από το Φεβρουάριο του 2022 και μετά τις εργασίες αποκατάστασης το ρολόι λειτουργεί και πάλι κανονικά.